413.000 de români și bulgari trăiesc acum în UK. Oficial britanic: „Un motiv de îngrijorare pentru noi”

Oficiul Național de Statistică britanic a dezvăluit că românii reprezintă patru cincimi din total.

Numărul acestora a crescut puternic începând cu anul 2014, atunci când României și Bulgariei li s-au acordat drepturi depline pe piața muncii din țările Uniunii Europene.

Majoritatea lor sunt angajați, un sfert lucrând fie in construcții și distribuție, fie în hoteluri și restaurante.

Românii și bulgarii reprezintă 11% din întreaga forță de muncă sosită în Marea Britanie din țările membre UE.

Educația, sănătatea și administrația publică se numără printre alte ocupații semnificative pentru români și bulgari, un număr mai mic de cetățeni ai ambelor țări fiind implicați în sectorul financiar și bancar.

CÂȚI BRITANICI SUNT LA NOI

Cifrele sunt pentru anul 2016 și arată, de asemenea, că 11.500 de români și bulgari sunt șomeri, iar alți 32.100 au fost „inactivi”, din motive precum îngrijirea copiilor sau pensionarea. Alți 12.600 sunt studenți.

Statisticile mai arată că majoritatea imigranților din cele două țări fac parte din grupa de vârstă 30-49, urmați de cei cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Există, de asemenea, 61.000 de copii și pensionari.

În contrapartidă, doar 6.200 de britanici trăiesc în România și Bulgaria.

Rich Pereira, reprezentant al Oficiului National de Statistică, a declarat pentru Evening Standard că „Marea Britanie se dovedește a fi o piață atractivă de muncă pentru cetățenii români și bulgari de la aderarea deplină a acestor țări la UE încoace”

„În același timp, acest lucru reprezintă și un motiv de îngrijorare, atât pentru numărul mare de cetățeni care s-au mutat în Regatul Unit, cât și pentru locurile lor de muncă, deoarece Marea Britanie continuă negocierile pentru ieșire din UE”, a încheiat oficialul.

Comentarii

DISTRIBUIȚI