Coreea de Nord și Coreea de Sud au început dialogul la nivel înalt

Coreea de Nord ar putea participa la Jocurile Olimpice de iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud

Negociatorii din Coreea de Sud și de Nord au început să dialogheze marți la „Casa Păcii” în satul de armistițiu Panmunjom, care se află în zona demilitarizată ce separă cele două țări.

Discuțiile au început la 03:00, ora României și la 10:00, ora locală. Aceasta este prima oară când Coreea de Nord și de Sud dialoghează după mai bine de doi ani, din decembrie 2015.

Cele două părți implicate ar discuta despre Jocurile Olimpice ce vor începe peste fix o lună, dar și despre alte subiecte, cum ar fi îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state, informează agenția de presă sud-coreeană  Yonhap.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a redeschis o linie telefonică, ce mult timp a fost inactivă, care este legată de Coreea de Sud. Cele două țări au fost atunci în contact pentru 20 de minute.

Kim Jong-un a ordonat deschiderea liniei telefonice miercurea trecută la 15:00, ora locală, iar nord-coreenii au făcut primul apel. CNN a oferit detalii explicite despre cele două apeluri – primul s-a înregistrat între 15:30 și 15:50 ora locală, iar al doilea la ora 18:07, ora Coreei de Sud.

Cele două state au examinat problemele tehnice în timpul primului apel de 20 de minute, iar al doilea apel a fost făcut pentru a sugera încheierea discuțiilor pentru ziua respectivă, a declarat Ministrul Unificării din Coreea de Sud pentru CNN.

Apelurile par a fi doar de natură tehnică, fiind nevoie de asigurări că linia telefonică este funcțională, astfel că ceea ce s-a discutat efectiv este necunoscut. Cu toate acestea, Coreea de Sud se declară foarte mulțumită de acești prima păși făcuti pentru a asigura un mediu de comunicare.

Atât dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, cât și președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in vor putea să dialogheze în timp real, întrucât cei doi au la dispoziție câte o linie telefonică, informează CNN. De asemenea, președintele Moon Jae-in a declarat că speră ca discuțiile dintre Coreea de Sud și de Nord să creeze o atmosferă propice pentru un dialog între SUA și Coreea de Nord, care să ducă la rezolvarea pericolului nuclear.

Comentarii

DISTRIBUIȚI