Daniel Șendre despre violența din România. „Presa liberă care TACE! Și jandarmul care bate. Și BATE!”

Dacă te uiți la fața omului ăstuia, doar la față, ai crede că pune faianță. Sau că tocmai a introdus pe gemulețul de la ghișeu o factură umflată, împreună cu banii. Îl poți confunda și cu un profesor de gimnazială care corectează lucrări de control. Pare mai degrabă dezamăgit, preocupat. Dar, în fapt, el BATE. Reeducă. Corectează comportamentul deviant al unui golan cu plete. Calmul de pe fața lui și resemnarea, aproape, te zguduie. „Cineva trebuie să le rupă coloana și ăstora, ce să facem acum, că prea și-au luat-o în cap. Ultraserie le trebuia lor!”

Omul preocupat restabilește ordinea cu o armă nouă, care nici nu știam că există în arsenalul Jandarmeriei Române: telescopica. Colegul n-a avut noroc, el n-a mai apucat, așa că a trebuit să bată clasic și învechit, cu Tonfa. Pare ieftină, modelul B4, care costă până în 40 RON, nu mai mult! Telescopica pare Brutus tip ASP TTG R-26 66 cm, una dintre cele mai sofisticate arme tactice de impact disponibile în dotarea forțelor noastre de ordine. Costă aproape 200 RON una din astea.

Testate inițial de forțele speciale, ele sunt ușor de purtat și nu permit alunecarea atunci când sunt folosite pe dușmanii disciplinei și ordinii, datorită aderenței mânerului. Sunt construite din oțel de cea mai bună calitate și rezistă la lovituri foarte dure, cum sunt cele cu capul sau coastele anarhistului din peluză.

Care anarhist, ce făcuse el, practic, de necesita intervenția extremă? Intrase într-un sector pentru care nu avea bilet, după ce lovise cu picioarele o ușă deja deschisă. Ați văzut filmulețul, bănuiesc!

Mă rog, nu e treaba mea asta! Spre deosebire de mine, cetățeanul de rând, forțele de ordine sunt pregătite și psiho-senzorial, ele nu intuiesc, ci văd, practic, unde se poate ajunge cu anarhia dacă nu intervin atât de ferm la un moment dat.

BĂGAȚI CONȘTIINȚA ÎN DUBĂ

Problema mea însă, e alta. Cum, naiba, să dai, omule în combinezon, cu gaze atât de toxice într-o tribună!? Într-o tribună în care sunt și femei, unele dintre ele posibil gravide, pe care le nenorocești! Într-o tribună în care sunt și copii, pe care îi traumatizezi! Într-o tribună în care pot fi și oameni care suferă, spre exemplu, de astm – îi omori! La propriu, omule în combinezon!

Slavă ție, până la urmă, domnule Jandarm! Ai norocul să exiști ca armă și să îți desfășori activitatea într-o țară ai cărei jurnaliști, ONG-iști și alți reprezentanți ai societății civile nu mai au nici un fel de problemă cu violența. O acceptă fără nici o tresărire a conștiinței – sau a umanității, măcar – mai ales când aceasta nu e îndreptată împotriva lor. Când pe un ziarist îl impinge, fie și neintenționat, un politician pe vreo treaptă, se scriu zeci de pagini și se fac emisiuni întregi. Pe golanii ăia cu plete mai lasă-i dracu, că și-o merită!

Pe vremea când era primar al Londrei, actualul Ministru de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, anticipând revolte, a achiziționat, de capul lui, din Germania, 3 tunuri cu apă.

Deși au costat aproape un sfert de milion de Lire Sterline, toate trei au fost vândute fără să fie folosite vreodată. Primul Ministru, Theresa May, a interzis Poliției acest lucru. Motivele? Pe de o parte, testele științifice care au dus la concluzia că acestea pot cauza accidente cu urmări medicale grave.

Iar pe de altă parte, temerea că folosirea lor ar dăuna tradiționalului concept britanic de „policing by consent”. Este un model aplicat în Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelanda, conform căruia politiștii sunt priviți drept simpli cetățeni în uniformă.

Iar cetățenii nu recurg la violență, oamenii de ordine nu trebuie să folosească forța decât în cazuri finale și extreme. Pe stadioanele lor, nu intră picior de polițist, de securitate se ocupă niște puștani în blugi, bărbați și femei, care poartă peste tricouri veste fosforescente, cum au ai noștri de la drumuri.

Ai noștri de la drumuri, pentru că celor de la Lege și Ordine doar tancurile le lipsesc!

ȘtiȚi ce o sĂ fac cu tunurile de apĂ? O sĂ le vÂnd Și o sĂ folosesc banii pentru servicii destinate tinerilor

Sadiq Khan, noul primar

Tineri care, atunci când se revoltă, trec Londra prin foc. La propriu! Noi le-am destinat alor noștri bastoane.

Cinste ție, România, cu presa ta liberă, cu tot!

Urmăriți-ne și Pagina de Facebook, unde putem discuta împreună mai mult! Vă mulțumim!

Pe Daniel îl găsiți și AICI.

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Daniel Șendre

Fost jurnalist la Gazeta Sporturilor şi colaborator al Academiei Caţavencu, cu o experienţă acumulată în presă de peste 10 ani, experienţă pe care o pun acum în slujba cititorilor BlitzNews Magazine. Cu responsabilitate şi drag.