OPINIE Gabriel Bucșa >> Dinamo se stinge încet, în aplauzele și uralele propriilor suporteri

Peluza asistă pasiv la moartea lentă a lui Dinamo

Aseară am bifat două premiere ca suporter dinamovist. Este primul meci la care am susținut echipa adversă și este primul meci la care am plecat înainte de terminarea lui. Mai exact, înainte de pauză chiar. Asta în condițiile în care am fost pe stadion, printre altele, la Astra – Dinamo 6-1.

Există o categorie specială a suporterilor dinamoviști și anume aceea a suporterilor dinamoviști cu capul pe umeri. Acei oameni care-și dau seama că echipa lor îndrăgită se află foarte aproape de sfârșit. Își dau seama că nu au la conducere un salvator, ci mai degrabă un gropar. Iar această categorie de oameni a ajuns la capătul răbdării. Nu mai este vorba despre rezultate, nu mai este vorba despre echipa aliniată, despre obiceiul din ultima vreme de a vinde jucătorii importanți la rivală. Este vorba despre o ideologie, despre ce a reprezentat acest club de-a lungul istoriei sale și despre ce mai reprezintă în 2017.

PRELUNGIREA CHINULUI

Așadar, pentru prima oara în viață ca suporter dinamovist mi-am dorit ca echipa adversă să obțină victoria. În primul rând, pentru că nu era orice echipă adversă, erau frații de la „U”. O echipă de legendă a României, ce peste doi ani va împlini centenarul. O echipă care se reclădește în forma unui proiect frumos, atent elaborat sub supravegherea maestrului Ioan Ovidiu Sabău. O echipă pentru care calificarea în acest sezon în sferturile de finală ale Cupei reprezenta un lucru important. O confirmare că acolo se face o treabă bună. Ceea ce chiar se întâmplă. Pentru Dinamo ce înseamnă? Prelungirea chinului deoarece fiecare meci a lui Dinamo în prezent este un chin, în condițiile în care jocul prestat de echipa lui Vasile Miriuță poate plăcea doar unui sado-masochist.

Iar Dinamo își continuă căderea în gol, care pare că nu poate fi oprită de nimeni și nimic. În tot acest timp, peluza dinamovistă, cea care se consideră mult superioară oricărei alta, pare ca asistă nepăsătoare la distrugerea clubului mult iubit. Asta deoarece continuă să cânte „Hai Dinamo, tu tre’ să fii sus acolo, unde-ai mai fost și vei mai fi, să strigăm iar <<campionii>>” sau „Dinamo joacă din adâncul inimii”. Și nu, partea cu „campionii” nu era cântată la modul ironic ca la meciul cu CFR, ci „din adâncul inimii”. Pentru că suporterul dinamovist încă visează cai verzi pe pereți. Pentru că suporterul dinamovist încă are impresia că se face primăvară cu o calificare în sferturile de finală ale Cupei României, după două victorii în fața a două echipe de Liga a 3-a. Între timp, Botoșani a ajuns în aceeași fază a competiției învingând foste campioane recente ale țării, CFR Cluj și Viitorul.

Dar cine e Botoșani pe lângă Dinamo? Ei, o echipă care nu are aceeași tradiție, dar nici nu a ajuns un talcioc de iarnă/vară, din care se deservește oricine are chef și un pic de cash în buzunar.

Așadar, ce a provocat această mare dezamăgire în rândul suporterului dinamovist cu capul pe umeri? Motivul principal ar fi acela că s-a dat tonul în trei rânduri în prima repriză la scandări împotriva patronului Ionuț Negoiță și dintr-o peluza de 2000-3000 de oameni, mai mulți de 50 nu au reacționat, ba chiar acest număr s-ar putea să fie unul exagerat. Da, sunt foarte dese zvonurile despre peluza vândută și așa mai departe, dar aseară nu a fost nici de departe acest caz. Asta deoarece în jurul meu erau copii de 17-18 ani care se uitau șocați și dezgustați la oamenii care scandau împotriva patronului, de parcă ar fi fost înjurați personal de mamă. Imaginea de salvator a lui Ionuț Negoiță se pare că este încă bine implementată în mintea dinamovistului de rând.

Bineînțeles, toate astea se întâmplau în timp ce restul galeriei acoperea scandările anti-Negoiță cu „Ale aleo, astăzi bate Dinamo”. De parcă fix asta îi lipsește lui Dinamo București în 2017 pentru a se împlini ca echipă de fotbal, o victorie în optimile Cupei în fața unei echipe de Liga a 3-a. Dar suporterul dinamovist a primit în cele din urmă ceea ce și-a dorit, un succes onorabil la penalty-uri.

Comentarii

DISTRIBUIȚI