El este președintele care și-a înmormântat piciorul cu onoruri militare!

Sănătatea mintală a unor conducători a lăsat mult de dorit

Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón sau pe scurt Antonio de Santa Anna a fost unul dintre cele mai importante personaje din istoria Mexicului. Om politic și general, Santa Anna a luptat pentru apărarea celei care la vremea respectivă se numea Noua Spanie și, ulterior, pentru independența mexicană. A fost chiar președintele Mexicului pentru o perioadă de 22 de ani și a rămas în istoria compatrioților și cu o întâmplare incredibilă.

La doi ani de la Bătălia de la Alamo din 1836, generalul a luptat împotriva forțelor franceze care doreau să invadeze orașul Veracruz din Mexic. Acesta a fost însă grav rănit de proiectilul unui tun, iar piciorul său a necesitat amputarea. Egocentric, Santa Anna a înmormântat piciorul la ferma sa din Veracruz, fiind primul pas spre nebunia care avea să urmeze.

Se intitulase Noul Napoleon al Vestului

În anul 1842, când a devenit președinte, cel care se autointitulase deja “Noul Napoleon al Vestului” a dat ordin ca rămășițele piciorului său amputat să fie dezhumate. A urmat o paradă prin Mexico City într-o trăsură impunătoare, iar la final generalul a dat ordin ca piciorul să fie înhumat într-un cimitir, într-o impunătoare înmormântare națională, care a fost acompaniată de salve de tun, poezii și oratori care aduceau ode pline de dragoste conducătorului lor.

Nebunia nu s-a oprit aici. După doar doi ani, poporul s-a întors împotriva președintelui, iar un grup de contestatari au dezgropat din nou piciorul, l-au agățat de o frânghie și l-au plimbat prin Mexico City scandând: “Moarte handicapatului”.

I-au capturat proteza

Chiar dacă deja povestea pare suficient de halucinantă, aceasta are și o continuare. În anul 1847, armata americană l-a surprins pe câmpul de luptă pe Santa Anna și i-au capturat în semn de umilire proteza pe care acesta o folosea. Mai mult decât atât, aceasta a fost expusă la muzeul din Illinois, iar multiplele cereri de repatriere ale mexicanilor au fost respinse.

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.