Iar nu se mai face! Războiul pentru stadionul Dinamo: Badea contraatacă!

Cine credea că arena Dinamo se va reconstrui sigur, în vederea EURO 2020, va trebui să își reconsidere poziția.

Blitznews vă prezintă, la adăpostul actelor oficiale remise de Compania Națională de Investiții, cum s-a modificat schimbarea. Și cum soarta stadionului fără pistă se reia de la zero, într-un joc de culise sec, dur, dar cu implicații majore.

Într-o întorsătură dramatică de situație, MAI a refăcut documentația privitoare la locația noi arene. Însă, CNI a retrimis dosarul la MDRAPFE pentru primirea avizului. Motivul? Asociația Fotbal Club Dinamo, societatea controlată de Nicolae Badea nu a putut fi evitată de MAI și CS Dinamo. Asta contrar opiniei generale, în opoziție cu ultima adresă a CNI și în divergență cu sensul atribuit de ministrul Carmen Dan, Ordonanței de Urgență remisă vara trecută.

Mai la obiect, legea nu a permis înlăturarea AFC Dinamo din planurile noului stadion. Motivul? După ce soluția dărâmării actualului stadion a fost respinsă de CNI, CS Dinamo a propus ca noua arena a “câinilor” să se relocheze pe un teren cu suprafața de 39.994 mp. Locația include actualul velodrom, dar și o construcție care face parte din contractul de asociere dintre CS Dinamo și AFC Dinamo. Fără includerea acelei parcele în planul de reconstruție, stadionului nu i se poate asigura o cale de acces. Și fără o cale de acces, nu se poate construi nimic.

Ce e de concluzionat in urma comunicatului remis redacției noastre de către CNI?

Ne oprim asupra a trei puncte:

1. Noua arenă ori se va face în urma unei asocieri cu AFC Dinamo, firma controlată de Nicolae Badea sau nu se va face deloc. Astfel, fostul președinte al SC FC Dinamo, ar putea câștiga o poziție de forță, importantă în următorii ani, unii tulburi pentru Dinamo, din cauza posibilității ca echipa să reînceapă procesul de insolvență de la zero sau să fie retrogradată în urma falimentului. Nicola Badea ar fi posesorul unei echipe care deține palmaresul dinamovist și ar fi asociat la noul stadion. Un edificiu care dacă va exista vreodată, ar putea reatrage lumea la stadion.

2. Soarta stadionului fără pistă redevine incertă. Nu avem juriști prin redacție, însă până nu se primește acceptul CNI, nu se clădește nimic. CS Dinamo a mai trimis anul trecut o propunere de construcție a arenei pe o locație ce era obiectul unui contract de asociere intre AFC Dinamo și CS Dinamo. Soluția a fost respinsă de către CNI și MDRAPFE, pentru că legea nu permite ca statul român să investească în locații cu beneficiari privați. Evident, situația s-ar putea repeta și acum. Adică prea târziu pentru a se mai putea face ceva.

3. Dacă se totuși se face, preconizăm că arena va mai sta sub radarul presei, dar poate și al Curții de Conturi. Rămâne de văzut pe viitor dacă ordonanța 232/ 2017, care a declarat „organizarea efectivă la București a unor meciuri ale turneului final EURO, 2020” de “interes public și de importanță națională” va fi un paravan suficient de puternic.

Încheiem cu o mențiune importantă pentru cei care au citit până aici. Realizăm confuzia creată de numărul mare de știri scrise despre arena Dinamo. Mai realizăm că deseori ce s-a publicat lunea, nu mai era valabil marțea. Și că acest lucru crează confuzie. De aceea, vă prezentăm comunicatul oficial al CNI, finanțatorul proiectului. Adică adevărul, scris negru pe alb. Și reactualizat, încă o dată, a cita, de Blitznews!

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Mihai Nejneru

Fost jurnalist la Ziua News, VIP, Prosport, Gazeta Sporturilor şi Fanatik. Acum, jurnalist la BlitzNews.