INTERVIU Investiții uriașe pentru pasionații de schi din vestul României. Peste 5 milioane de euro injectați în Muntele Mic

Romeo Dunca a decis să investească din buzunarul propriu o sumă uriașă

Muntele Mic a rămas pe parcursul anilor o relicvă a imaginii care era cu zeci de ani în urmă. Principalul hotel a fost dezafectat de foarte mult timp, a mai răsărit câte un hotel sau o cabană, dar impresia generală a fost una dezamăgitoare, pasionații de schi din vestul României preferând să se îndrepte spre Austria sau mai aproape, spre Serbia.

În ultimii ani, însă, Romeo Dunca și-a propus să schimbe radical fața Muntelui Mic. A construit inițial un hotel, apoi un teleschi nou, iar acum se apropie de finalizarea unui proiect care în final îl va costa 5,5 milioane de euro, totul dintr-o pasiune nebună pentru munte.

Mâna dreaptă a sa, fiul cel mare Cristi Dunca, a oferit toate detaliile: “Lucrăm și 12 ore pe zi  pentru că vrem ca în jurul Crăciunului să avem parte de o nouă imagine pentru Muntele Mic”.

 

 

– Cristi, sunt mulți iubitori de schi în vestul României, ce îi așteaptă practic?

– Muntele Mic va avea o cu totul altă față.Teleschiul de la Nordica a fost dublat pentru a fi volum mai mare, iar în capătul lui se va putea coborî peste versant. Apoi pe acel versant este un nou telescaun de 2 kilometri lungime. Cea mai lungă pârtie va avea 3 kilometri și vom avea și nocturnă și zăpadă artificială. Vor fi și 6 pârtii în total, care vor însuma în jur de 28 de kilometri.

– Ce poți să-mi spui despre investiții? A fost vorba și de fonduri europene?

– Nu, nu au existat astfel de fonduri. Doar proiectul telescaunului, nocturna, zăpada artificială a fost undeva la 5,5 milioane de euro. Totul este privat pentru că au fost prea multe piedici. Am vrut să facem și un apres-ski, un fel de bar unde să se relaxeze lumea, dar au fost prea multe complicații pe care nu are rost să le dezvoltăm acum.

– Ce crezi că îl motivează pe tatăl tău să investească atâția bani într-o zonă în care mulți nu mai au încredere?

– Și-a pus ambiția că a început ceva și când face așa ceva vrea întotdeauna să rămână în urma lui un rezultat frumos. Vrea să ajute întreaga zonă. Gândește-te câte lucruri se pot dezvolta de aici. Locuri de cazare, o grămadă de locuri de muncă pentru oamenii din zonă.

– Există ceva noutăți și în privința telescaunului vechi, care este mort de ani de zile? Cum se va realiza accesul pe Muntele Mic?

– Acolo sunt alte probleme, care nu depind de noi, dar acel telescaun nu va funcționa. Ce a depins de noi a fost să cumpărăm trei microbuze Mercedes, de 28 de persoane, nou nouțe. Vom transporta oamenii de jos de la telescaun într-un ritm regulat pentru că ne dorim să încurajăm oamenii să își lase mașinile jos, la telescaun. Vom pregăti și un orar clar, ne dorim să fie totul mult mai ordonat.

– Când anticipezi o zi de deschidere oficială?

– Nu vrem să spunem nimic clar pentru a nu avea surprize neplăcute din cauze vremii, dar o primă țintă ar fi data de 22 decembrie. Acum dacă va fi după Crăciun sau o diferență de câteva zile de la data pe care noi ne-o dorim nu va fi o mare dramă. Important este să iasă totul bine pentru că așteptăm acum și controalele, trebuie să obținem și ISCIR-ul și tot felul de alte teste. Noi mai avem practic doar două săptămâni până să finalizăm totul.

– Planul care este? Va fi un ski-pass ca în străinătate cu care se va putea schia pe toate pârtiile?

– Da, aceasta este dorința noastră. Dorim să avem un ski-pass cu care să mergi pe toate instalațiile. Nu pot să spun un preț clar deocamdată, ne mai gândim, dar undeva în jur de 120-130 de lei cu tot cu transportul inclus de jos de la telescaun.

 

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.