INTERVIU savuros cu Porumboiu: „Gigi se dă și acum cu mir și se lipesc banii de el. El este antrenorul Stelei”

Fostul investitor al celor de la FC Vaslui spune că nu mai vrea să investească în fotbalul românesc, dar ar da o mână de ajutor la FRF, „în echipa potrivită”

Steaua, Dinamo, Rapid, Timișoara, Vaslui, Urziceni. Doar câțiva dintre polii fotbalului românesc din urmă cu câțiva ani. Dintre conducătorii acestora, Adrian Porumboiu este printre puținii care a scăpat de amenințarea cătușelor.

Dezavantajat poate și de locația pe care a ales-o pentru a investi în fotbalul românesc, Porumboiu rămâne cu imaginea investitorului pasional, dornic de performanțe și mereu la un singur pas de ea. A dus Vasluiul în Europa, a obținut de două ori locul 3 și o dată locul de vicecampioană și a câștigat și Cupa Uefa Intertoto în 2008. Brusc, însă, atât Adrian Porumboiu cât și FC Vaslui au dispărut din peisajul fotbalului românesc, dar fostul patron al echipei moldovene nu pare deloc resemnat.

Miercuri și-a sarbătorit ziua de naștere și spune că este prea scârbit de ceea ce i s-a întâmplat pentru a mai investi în fotbalul românesc, dar că este liniștit și împăcat cu viața lui de acum.

– Vă lipsește fotbalul, domnule Porumboiu?

– Nu îmi este deloc dor de fotbal. Îmi este dor doar de activitatea de arbitru, de patima pe care o aveam atunci, de emoțiile dinaintea unui meci. În rest, nu mai am niciun fel de regrete

– Nu vă trece prin minte să o luați de la capăt și să investiți din nou în fotbalul românesc?

– Clubul meu a dispărut într-un mod criminal și totul s-a întâmplat din cauza unui nenorocit în care aveam încredere. Dar acum m-am împăcat cu ideea, uitați-vă ce se întâmplă la scară planetară când acorzi încredere unui om. Ceea ce s-a întâmplat cu Vasluiul a fost ceva de nedescris și toată lumea a tăcut. S-a scris câteva zile și apoi gata, următorul. Pentru ce să mai revin? Mi-e foarte bine așa cum sunt acum.

– În trecut erați luat în calcul ca o variantă pentru FRF. Nici acolo nu vă bate gândul?

– Aș putea reveni în fotbal, dar doar într-o echipă potrivită la FRF. Nu am avut niciun fel de discuție sau nici un fel de plan, dar în echipa potrivită aș putea să ajut la Federație. Eu nu voi candida, asta este sigur. Cea mai bună soluție pe care o văd eu este Puiu Iordănescu, chiar dacă nu știu dacă și el are vreo intenție în acest sens. Este un personaj important din fotbalul românesc, are nume și are calitățile necesare pentru o asemenea poziție.

– George Copos, Marian Iancu, Adrian Porumboiu. Doar câteva nume de patroni care au dispărut din Liga I…

– Liga I? Avem impresia că suntem într-o democrație, dar de fapt este mai rău ca pe vremea comunismului. S-a schimbat doar termenul de secretari de partid și denumirea echipelor, în rest nu este mare diferență. Cum să te uiți la Liga I și să vezi derby pentru playoff Voluntari cu Timișoara sau Chiajna cu Iași? Haideți să fim serioși. Voluntari, Copăceni, Afumați, aici s-a ajuns. Și Bihorul sau UTA, echipe de mare tradiție se zbat pe unde se zbat. Avem impresia că societatea s-a diversificat, dar s-a diversificat atât de tare că s-a transformat într-o tocăniță.

– Contra antrenorul echipei naționale. Vi se pare varianta potrivită?

– N-am nimic cu Cosmin, chiar cred că este un băiat ok. Comentariul meu legat de numirea lui este că Burleanu nu avea niciun drept să facă acest lucru înainte de alegeri. Dacă nu va mai fi el? DE fapt despre ce vorbim. Lumea fotbalului nu îl mai vrea demult, dar electorii tot îl vor vota. (râde) Știți bine la ce mă refer, nu este vorba doar de lumea politică. Dacă era vorba doar despre lumea politică era bine. Implicațiile și discuțiile cu privire la acest lucru sunt mult mai complexe, iar liniștea mea este prea importantă ca să intru în așa ceva. Spun doar atât. Cu o zi înainte de alegeri, Gică Popescu a fost arestat. Înțelegeți dumneavoastră mai departe.

– Cum vă explicați ce se întâmplă la FCSB? Din exterior clubul pare condus într-un mod haotic de Gigi Becali, dar este singura echipă care scoate capul în Europa.

– A, da, Gigi! Reușește și acum să ne ofere explicații simple la lucruri pe care le credeam inexplicabile! Gigi se dă cu mir pe frunte. Este un lichid mai unsuros și banii se lipesc de el într-un mod incredibil. (râde) Este un om foarte norocos, credeți-ma pe cuvânt, uitați-vă că încasează zeci de milioane doar din fotbal. Spuneți că are un mod haotic de a conduce clubul, dar uitați-vă doar cât de puțin plătește antrenorii de la Steaua. Știți de ce? Pentru că el face echipa, schimbările, el dă ordinele la echipă, face tot. Și rezultatele arată că e și un antrenor foarte bun și pare-se că se și pricepe. Așa a făcut mereu. Să nu fiți surprins dacă într-o zi o să-l vedeți că intră și în teren să dea cu capul la o centrare. (râde în hohote)

– Nici măcar noul Rapid nu vă tentează? Ați dorit să investiți în Giulești la un moment dat.

– Nu mă mai tentează deloc să revin să îmi pierd banii în fotbal. Viața mea este foarte frumoasă și liniștită acum.

“GIGI să nu uite un singur lucru. Dacă lua orice altă echipă, nu era niciodată unde e azi. A luat Steaua, care este un mare brand. Au fost discuțiile legate de nume în ultima perioadă, dar lumea tot pentru Steaua vine la meciuri”.

Adrian Porumboiu, fost patron FC Vaslui

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.