Latrina transformată din greșeală în mormânt pentru eroii căzuți la datorie

Generalul Patton nu a avut puterea sa le spună adevărul francezilor

Sursa acestei povestioare incredibile este chiar cartea de memorii a generalului Patton. Deși neîncheiată, aceasta a fost pusă la punct și publicată de soția acestuia  după moartea americanului.

În anul 1917, armata americană a pregătit o brigadă specială de tancuri, iar primul soldat care a făcut parte din aceasta se numea căpitanul George S. Patton. Acesta a devenit rapid colonel și a fost însărcinat să găsească o locație ideală în Franța pentru ca acest regiment să se pregătească de război. A ajuns în Bourg, zonă pe care o considera perfectă datorită noroiului din acele locuri.

Regrete pentru cei decedați

Patton a fost întâmpinat de primarul locului, care l-a surprins cu atitudinea sa. Cu ochii în lacrimi, acesta și-a prezentat regretele pentru soldații americani căzuți în acele teritorii și l-a anunțat pe George Patton, cel care va deveni general și unul dintre personajele cheie al celui de-al 2-lea Război Mondial, că îi va sta la dispoziție cu tot ceea ce va avea nevoie.

Problema era una singură. Colonelul Patton fusese luat prin surprindere să audă de faptul că acolo decedaseră americani și după scurte verificări aflase că primarul se înșela. Francezul l-a și dus însă la ceea ce credea că mormântul acestora, dar de rușine Patton nu a îndrăznit să îi spună adevărul, și anume că stăteau în fața unei latrine.

Mai exact, americanii care trecuseră prin acea zonă folosiseră o latrină, iar la plecare, pentru amuzament, după ce au acoperit-o, au înfipt două bețe in forma de cruce și un semn în ea, pe care au și scris textul: “Abandoned rear” – Posteriorul abandonat. Francezii chiar au crezut ca e mormant si l-au onorat ca atare.

Situația incredibilă nu se oprește aici. La finalul celui de-al doilea Război Mondial, Patton a revenit în zonă, a fost primit cu onoruri și a descoperit că francezii păstraseră “mormântul eroului național”

„Nu le-am putut spune adevărul”

“Am trecut prin Langres, dar nu am avut timp să ne oprim și apoi ne-am îndreptat spre Bourg. Am fost întâmpinat de persoane care pregătiseră o primire triumfală și tot satul venise să mă salute. Am vizitat fostul sediu al brigadei din Primul Război Mondial, chiar și biroul meu. Am aflat cu surprindere că mormântul eroului național “Abandoned Rear” era menținut încă în condiții foarte bune de oamenii locului. Au insistat din nou să îl vizităm și chiar și semnul pe care francezii îl confundaseră cu o cruce era încă acolo. N-am găsit niciodată puterea să le spun adevărul”, a scris Patton în memoriile sale.

Monument din Bourg, dedicat Generalului George Patton.

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.