O asistentă româncă a pus în pericol viața pacienților săi deoarece nu cunoștea limba engleză

Asistenta neagă că nu poate purta o conversație în limba engleză

Rodicăi Olteanu, în vârstă de 34 de ani, i s-a permis să lucreze ca asistentă, deși cunoștințele sale în limba engleză erau la un nivel atât de scăzut încât nu a putut să răspundă la întrebări de ordin uzual. Aceasta a irosit timp important încercând să comunice cu un operator al serviciul de urgență din Regatul Unit, în momentul în care un pacient de-al său era grav bolnav.

Înțelegerea deficitară a limbii în cazul Rodicăi Olteanu a fost remarcată pentru prima oară în momentul în care ea lucra într-o casă de îngrijire, iar unul dintre locuitori s-a îmbolnăvit. Astfel, în martie anul trecut, asistenta a fost incapabilă de a răspunde la întrebările operatorului serviciului de urgență și a avut nevoie de ajutorul colegilor săi pentru a confirma faptul că viața pacientului este într-un pericol iminent. Îngrijitorii casei, care nu aveau cunoștințe medicale, au fost nevoiți să preia apelul pentru ca pacientul să poate ajungă la spital, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă. Acest fapt se petrecea la casa de îngrijire Ty Gwyno din Țara Galilor.

DATA AFARA, DAR ISI POATE PRACTICA MESERIA

Rodicăi Olteanu i s-a impus să urmeze un curs plătit de limba engleză, însă aceasta a refuzat, motivând că nu are timp după ce s-a angajat la un nou loc de muncă. Asistenta a început să lucreze la un spital universitar din Anglia, dar aici s-a pus din nou problema cunoștințelor sale ale limbii engleze. La o evaluare din cadrul instituției, la testele de matematică și limba engleză, asistenta a înregistrat rezultatul unui copil cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani. În urma acestei examinări, a fost anunțat faptul că femeii i s-au înlăturat sarcinile in interiorul spitalului, dar nu i s-a suspendat si dreptul de a-si practica meseria in continuare.

Într-o declarație scrisă, preluata de Daily Mail, aceasta a precizat că nu neagă faptul că este de o altă naționalitate și că nivelul său conversațional nu este la fel de ridicat ca cel al cetățenilor britanici, dar că în același timp nu e de acord cu cu faptul că nu poate înțelege sau că nu poate purta o conversația în limba engleză. „Înainte de acest incident, nimeni nu s-a plâns de serviciile medicale pe care le-am oferit sau că aș avea probleme de comunicare sau înțelegere a limbii engleze.”

David Newman, președintele Consiliului de Asistență Medicală din Regatul Unit a precizat că lipsa cunoștințelor de limba engleză a Rodicăi Olteanu ar putea pune oamenii în pericol dacă aceasta s-ar întoarce la practicarea meseriei sale.

Comentarii

DISTRIBUIȚI