Nici măcar moartea nu mai contează în fața milioanelor de dolari >> Arme la liber pentru bolnavii psihici

Statele Unite ale Americii au o problemă colosală pe care nu vor să o rezolve

În doar câteva ore, un bătrân cu probleme psihice din America a demonstrat din nou cât de prost gândit de către autorități este sistemul de protecție. Degeaba se investesc sute milioane de dolari în paza din aeroporturi, în camerele de luat vederi, dacă sistemul nu îl are în vedere și pe bătrânul de la colț, care își cumpără o armă în mai puțin de zece minute și care nu are de gând să se deplaseze în alt oraș pentru a omorî mai mulți oameni. Pentru a înțelege cât mai bine rândurile care urmează, trebuie înțelese înainte de toate niște cifre. Industria armelor din SUA aduce în fiecare an statului venituri de 13.5 miliarde de dolari. Magazinele care distribuie arme și amuniție au o cifră de afaceri de 3.1 miliarde de dolari, iar într-un singur an se produc peste 10 milioane de arme. Un american care deține un permis de port-armă are în medie cel puțin 5 arme în casă.

Se estimează că, în prezent, americanii dețin peste 300 de milioane de arme, la o populație de 321 de milioane de locuitori. Sistemul din America este hilar. Un simplu act de identitate este suficient pentru a-ți procura un pistol sau o pușcă. Sau zece! Exact câte avea criminalul care a curmat viața a cel puțin 58 de persoane în cursul masacrului de ieri din Las Vegas.

Industria armelor a fost unul dintre cele mai discutate subiecte ale campaniilor prezidențiale din ultimii ani. Controlați sau apropiați ai oamenilor de afaceri dominați de interese uriașe, președinții SUA din ultimii ani nu au avut puterea sa pună piciorul în prag. Alții chiar i-au încurajat pe cei care susțin că în SUA Constituția le permite să dețină arme.

Nu vi se pare că deja se explică mult mai ușor atacurile armate care au loc la ordinea zilei peste ocean? Donald Trump a considerat mereu terorismul cea mai mare problemă de siguranță a Americii și a jurat răzbunare. Puțini știu însă că în primele 8 luni de mandat ale lui Donald Trump, dar și în perioada 2001-2015, mai mulți americani au fost uciși în țara lor de concetățeni în comparație cu teroriștii, indiferent de organizația din care aceștia au făcut parte.

SUA reprezintă 4.4% din întreaga populație a planetei, dar reprezintă în același timp jumătate din populația planetei care deține arme! În anul 2015 au avut loc 355 de atacuri armate în care au existat cel puțin 4 victime. 365 de zile în an, 355 de atacuri armate!

Masacrul de ieri de la Las Vegas a fost în același timp și un spectacol jurnalistic. Posturile de televiziune americane au făcut tot posibilul pentru a prezenta cele mai noi informații și pentru a aduce în fața camerelor supraviețuitori care să-și prezinte poveștile emoționante. Pe internet, cei care doresc interzicerea armelor urlau din răsputeri că lucrurile trebuie să se schimbe. Vă propun un exercițiu. Alegeți orice post de știri din America și verificați de câte ori s-a pronunțat cuvântul “gun control” pe post. Atât timp cât asemenea subiecte sunt interzise chiar și la coloșii media, ceea ce s-a întâmplat ieri nu mai trebuie să surprindă pe nimeni. Nebuni sunt mulți, iar peidicile sunt tot mai puține. Hai să ne bucurăm, măcar pentru o clipă, că trăim în România.

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.