Papa cere interzicea armelor nucleare și sprijină dialogul cu Peninsula Coreeană

Suveranul Pontif nu a ignorat nici problema Ierusalimului

În cursul zilei de astăzi, Papa Francisc a cerut tuturor națiunilor să dialogheze pentru a atenua tensiunile din Peninsula Coreeană, informează Huffington Post.

În discursul anual pe care-l susține în fața diplomaților lumii, Papa Francisc a reptat, de asemenea, apelul său la „status quo-ul” Ierusalimului după decizia lui Donald Trump de a recunoaște orașul drept capitala Israelului.

Francisc a vorbit și despre schimbările climatice, cerând națiunilor lumii să respecte Acordul de la Paris din 2015, ce are în vedere reducerea emisiilor de carbon. Trump a anunțat că SUA se va retrage din acest acord.

„Este extrem de important să sprijinim orice fel de dialog cu Peninsula Coreeană pentru a găsi noi modalități de a depăși actualele conflicte, de a crește încrederea reciprocă între state și de a asigura un viitor pașnic pentru poporul coreean și întreaga lume”, a declarat Suveranul Pontif.

Papa s-a adresat diplomaților cu o zi înainte de discuțiile mult așteptate dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, privind participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud, ce vor începe peste o lună.

La începutul lunii, după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un a declarat că are pregătit un buton nuclear, Trump a lansat un tweet în care afirma că butonul pe care-l are SUA la dispoziție este „mai mare și mai puternic”.

„Armele nucleare trebuie interzise”, a spus Papa Francisc, citând un document emis de Papa Ioan al XXIII-lea la apogeul Războiului Rece. „Nu poate fi negat că o conflagrație poate fi declanșată de o simplă întâmplare sau de circumstanțe neprevăzute”, a completat actualul Suveran Pontif.

El a menționat că Vaticanul s-a numărat printre cele 122 de state care anul trecut au fost de acord cu tratatul Națiunilor Unite de a interzice armele nucleare. SUA, Franța, Marea Britanie au boicotat discuțiile ce au condus la acest tratat, promițând în schimb angajamentul față de un tratat vechi de zeci de ani, Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Comentarii

DISTRIBUIȚI