Povestea lui Cosmin Lambru de la Petrolul publicată în The Guardian

Sursă foto: Ștefan Constantin - The Guardian

Articolul a fost scris pentru publicația britanică de către Emanuel Roșu

Cosmin Lambru, atacantul Petrolului Ploiești de 19 ani,  joacă cu o proteză după ce și-a pierdut mâna stângă într-un accident pe care l-a suferit în copilărie. Povestea impresionantă a acestuia a ajuns pe paginile ziarului The Guardian, una dintre cele mai mari publicații din Marea Britanie.

The Guardian relatează despre meciul din Cupa României din octombrie, dintre Petrolul și CS Mioveni, când apariția pe teren a lui Cosmin Lambru a stârnit rumoare. Un bandaj pe antebrațul său stâng ascundea un adevăr trist: o proteză de plastic îi înlocuia brațul.

„Nu este o problemă, nu mă deranjează să vorbesc despre asta. Mă jucam cu prietenii mei pe marginea drumului, în satul meu, moment în care un camion a venit spre noi. Am văzut că este prea mare pentru o stradă îngustă ca a noastră. M-am ascuns sub o conductă de gaz, dar șoferul a pierdut controlul, iar camionul a venit în direcția mea  și mi-a prins mâna între conductă și cabină.”

„Nu pot să descriu durerea pe care am simțit-o. Mi-am privit brațul și puteam să văd doar oase, carne și sânge. A fost o zi neagră pentru mine. Am fost singurul rănit în accident. Mâna mea a fost ruptă și zdrobită, eram în stare de șoc”, a declarat Cosmin Lambru pentru The Guardian.

Lambru avea 7 ani în momentul accidentului. A fost transportat la spital și imediat operat. Îi era teamă că și-ar putea pierde brațul și nu va mai putea juca fotbal din nou. „Doctorii din Ploiești au făcut o treabă minunată. Îmi lipsea încheietura mâinii din brațul stâng, deci orice contact putea însemna o fractură osoasă – nu aveam mobilitate deloc. Mulțumită medicilor, după 2 luni visam din nou să revin pe gazon.”

Chirurgii i-au extras grăsime de pe abdomen pentru a-i reface brațul. Cosmin Lambru a fost forțat să stea la pat o lună și jumătate, timp în care a mărturisit că s-a gândit non-stop la fotbal. „Chiar dacă eram în spital, tatăl meu mi-a adus un televizor ca să pot urmări meciurile. Îmi aduc aminte că era un derby important în campionatul României și voiam neapărat să-l văd. Tata a reușit să tragă niște cabluri în camera mea și nu am ratat meciul.”

Viața lui Cosmin Lambru a fost schimbat de acest accident. Deși era stângaci, a trebuit să învețe să scrie și să mănânce cu mâna sa dreaptă. „Eram doar un copil, nu prea înțelegeam exact ce mi se întâmpla.”

Fotbalul însă i-a redat speranța lui Lambru. „Împotriva tuturor șanselor, m-am întors la antrenamente. Eram fericit să fiu din nou alături de prietenii mei. Am muncit mai mult ca înainte, de 10 ori mai mult și am devenit un jucător diferit. Viteza mea, modul în care mă mișcam, totul se schimbase. A trebuit să ma reinventez. Aveam o mare dorință să demonstrez cine sunt. Voiam să câștig fiecare meci, fiecare cupă, orice competiție în care participam.”

Această nouă abordare l-a transformat pe Cosmin Lambru. Acesta a marcat cel puțin 50 de goluri în fiecare sezon pentru echipele de tineret ale Petrolului.

Lambru vorbește fără dezinhibări despre despre ambițiile sale și spune că n-ar fi ajuns atât de departe fără sprijinul iubitei sale, Roxana. „În fotbal, totul este imprevizibil. Astăzi sunt în Ploiești, dar mâine cine știe? Dar sezonul viitor? Am progresat enorm și nu se știe unde pot ajunge. Deja am marcat 7 goluri în acest sezon.”

După accident, Lambru a folosit o proteză făcută în România. Calitatea era una îndoielnică și trebuia schimbată o dată la 2-3 luni. Salvarea sa a venit de la fostul pilot de Formula 1,  Alex Zanardi și clinica acestuia din Bologna. Zanardi și-a pierdut ambele picioare într-un accident, dar în mod incredibil, peste doi ani concura din nou.  În Bologna, Lambru și-a creat o proteză personalizată și spune că a fost o îmbunătățire majoră. Momentan, el își dorește o proteză făcută din silicon, care să cântărească mai puțin. „Viteza este una dintre principalele mele atuuri, dar imaginează-ți cum aș putea alerga cu un braț nou.”

Lambru a primit ajutor de la Adrian Mutu și Felipe Teixeira, cei care jucau la Petrolul în momentul în care Cosmin Lambru s-a antrenat cu echipa mare a ploieștenilor când avea doar 16 ani. „Mutu este un tip foarte de treabă. Mereu îi ajuta pe cei din jurul lui. Teixiera s-a purtat minunat cu mine.  Era foarte mirat că pot face flotări, deși îmi lipsește o mână. Mereu mă încuraja și mă facea să mă simt important. Am simțit că jucătorii străini îmi acordau mai multă atenție deoarece nu mai văzuseră un jucător în situația mea care să încerce să evolueze la cel mai înalt nivel.”

Lambru nu consideră că înalțimea sa, 1,73m, reprezintă un dezavantaj. El este la fel de înalt ca Aguero, unul dintre atacanții săi favoriți.

Toamna târzie și iarna reprezintă cea mai grea perioadă pentru Cosmin Lambru. „Când temperatura scade sub zero grade, simt durere în mâna stângă. Trebuie să o protejez foarte atent. Brațul meu este foarte sensibil, îngheață și fac tot posibilul să-l încălzesc. Totuși, nu aș rata niciodată un meci din cauza durerii. Pot trăi cu asta, este mult mai important să evoluez și să marchez.”

Lambru a debutat la Petrolul la vârsta de 17 ani, în sezonul 2015-2016, chiar înainte ca echipa ploieșteană să intre în faliment. „Sezonul trecut am fost împrumutat la o altă echipă din Liga a 4-a și am marcat 33 de goluri. Sunt pregătit să arăt fanilor minunați ai Petrolului de ce sunt în stare. 15 mii de oameni erau în tribune vara trecută să sărbătorească promovarea în Liga a 3-a a echipei. Eram și eu acolo. Acum vreau să scriu istorie.”

Comentarii

DISTRIBUIȚI