Tragedia de la Colectiv? Daniel Șendre are un mesaj pentru tine, ipocrit mic! Și te mai și pupă la final.

Astăzi curg postările cu tragedia de la Colectiv. „2 ani”. „Condamnați să nu uităm”. Etc.

Așa, și? E adevărat, a spus-o Elie Wiesel, să-i uităm pe cei decedați ar fi ca și când i-am fi omorât a doua oară, dar asta nu va schimba nimic. Faptul că tu le cinstești memoria celor dispăruți nici nu le va face, în vreun fel, dreptate.

Chiar vrei să schimbi ceva și să nu mai fi doar un mic, mititel ipocrit? Perfect, stă în puterea ta, uite ce trebuie sa faci! Și toate astea începând de ACUM.

Șterge toate progrămelele cu ajutorul cărora piratezi muzică și filme. Asigură-te că de fiecare dată când vezi, citești sau asculți ceva, munca celui care a realizat conținutul e răsplătită. Aruncă și dispozitivul cu ajutorul căruia prinzi posturi TV pentru care nu plătești abonament!

Cumpără-ți bilet înainte să te urci într-un mijloc de transport, nu mai sta cu ochii pe cei îmbrăcați în culori asemănătoare celor purtate de controlori!

Te-a oprit polițitul în trafic? Nu-i mai cere dovada că avea dreptul să fie acolo și nici nu-i mai oferi justificări absurde. Semnează procesul verbal și prezintă-te să achiți amenda în aceeași zi. De șpagă nici n-am mai amintit.

Ai drum pe la spital? Îmi pare rău, sper că totul va fi bine, dar nu mai da nici o atenție azi, nimănui! Nici portarului ca să-ți faciliteze accesul în afara orelor de vizită, nici asistentei ca să intri în salon, nici doctorului pentru că și-a făcut treaba! Se descurcă el și fără banii de la tine, stai liniștit, mai ales că e genul de meserie pe care o practici din pasiune.

Vin alegerile? Cum care, nu contează, mereu urmează unele. Lasă orice explicație idioată, pe care oricum i-o oferi creierului tău pentru a te simți mai puțin vinovat și prezintă-te la urne! Dă-le naibii de grătare, de ploaie sau de mahmureală, votează! Și fă-o responsabil, numai după ce te-ai pus la punct cu cine sunt candidații și ce oferă ei. Ideea e să nu mai faci mereu și mereu aceleași greșeli, știi exact la ce mă refer!

Muncește! Nu te mai uita nici la colegul din stânga, nici la cel din dreapta, nu te mai gândi cum au ajuns ei în pozițiile alea, nu mai analiza nimic, doar fă-ți treaba pentru care ești plătit! Și nu te mai plânge; dacă atât ți s-a oferit, înseamnă că, cel mai probabil, atât meriți. Soluția să afli este să îi spui mâine angajatorului că pleci – dacă îți oferă bani mai mulți, abia atunci înseamnă că ești atât de bun pe cât crezi!

Apleacă-te și ia hârtia aia de pe jos! Trage-l de mânecă pe cel care scuipă semințe în parc! Sună la poliție și dă numărul mașinii din care șoferul și-a golit scrumiera pe geam! Ia atitudine, asta e ideea, nu mai lăsa capul în jos, că nu te omoară nimeni! Bagă-te în scandaluri dacă le vezi pe stradă, sari în ajutorul celui mai slab, atrage-i atenția celui care e pe cale să fie furat în tramvai, ridică vocea, în general. Puterea și tupeul escrocilor stau tocmai în lașitatea ta!

Ți-ai parcat mașina aiurea și azi? Te înțeleg, doar nu era să o iei cu tine în casă! Uite ce te sfătuiesc! Contactează un avocat și mâine dă primăria în judecată! Dă-o pentru că te forțează să încalci legea constant prin faptul că nu îți asigură parcări, după care, în cârdășie cu statul, te mai și amendează. Transformă-te alături de cunoscuții tăi în ceea ce se numește o societate civilă activă, vocală și puternică!

Îți mai zic? Nu cred că e cazul, ai prins ideea, o știai! Fii decent, fii moral, fii responsabil, fă lucrurile corect, începe toate astea acum, azi, fii tu exemplul, nu aștepta de la alții! Schimbă naiba postul de pe Capatos, dă click pe o știre, cumpără un ziar, downloadează-ți contracost pe Kindle o carte, învață-ți copilul că nu e nici o rușine să nu riposteze și încetează să-i mai bagi în cap că e mai bine să plângă mama altuia decât mama lui! E o aberație, nu trebuie să plângă nici o mamă!

Asta trebuie să faci, prieten drag, dacă vrei să le cinstești cu adevărat memoria celor omorâți la Colectiv! Stopează hoția, nepăsarea, imoralitatea, începi să fii un cetățean responsabil, schimbă societatea, inspiră legi și modifică reguli! Spune-le celor care te conduc că începând de azi, de acum, nu mai merge așa, gata! Începe schimbarea cu tine! Dar tu nu ești decât un mic, mititel ipocrit, așa-i?

De pe la paragraful 3 ai dat a lehamite din cap și m-ai și înjurat, știu. „Moralistul națiunii”.

La anul, pe vremea asta, se fac 3 ani de la Colectiv. Iar peste doi se fac patru. Și noi o să fim exact la fel, hai să ne rugăm împreună ca în următoarea tragedie provocată de nesimțire, corupție și nepăsare o să moară alții. Să ne rugăm ca soarta să fie blândă cu noi, pentru că trebuie să rămâna cineva să pună și poze cu candele, după care să scrie, afectați: „Condamnați să nu uităm”, nu!?

Te-am pupat!

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Daniel Șendre

Fost jurnalist la Gazeta Sporturilor şi colaborator al Academiei Caţavencu, cu o experienţă acumulată în presă de peste 10 ani, experienţă pe care o pun acum în slujba cititorilor BlitzNews Magazine. Cu responsabilitate şi drag.