VIDEO Un robot a condus orchestra lui Andrea Bocelli

YuMi i-a lăsat cu gura căscată pe cei prezenți la concertul tenorului italian

Zilele trecute, la festivalul robotic de la Pisa, YuMi a fost principala atracție. Cu un nume derivat din “You and me” (tu și cu mine), robotul a avut un program intens de pregătire înainte de spectacolul pe care l-a oferit. Andrea Colombini, dirijorul propriu-zis al orchestrei, a fost cel care a avut probabil cel mai mult de suferit.

Ore întregi acesta a fost nevoit să stea în fața robotului și să repete gesturile pe care le face și în timpul concertului. YuMi a memorat cu exactitate mișcările acestuia, astfel ajungându-se și la prima concluzie: “Orice schimbare neașteptată de ritm sau orice greșeală ar fi peste puterile lui. Nu s-ar putea descurca”.

Totuși, dirijorul Andrea Colombini a avut și cuvinte de laudă: “S-a ajuns la o felixibilitate și fluiditate de neimaginat a gesturilor. Există chiar o anumită finețe la care nu m-aș fi putut gândi vreodată. Cea mai mare provocare a celor care s-au ocupat de acest proiect a fost mișcarea cotului și a încheieturii. S-au descurcat bine”, a spus Colombini, care a ținut totuși ca în final să își apere meseria și chiar și colegii:

“Dacă vorbim despre tehnică, YuMi este în grafic, dar în definitiv nu are sensibilitatea umană. Își poate folosi mâinile fără probleme, dar sufletul, spiritul, acestea pot veni doar de la un om”.

Comentarii

DISTRIBUIȚI