VIDEO În Rusia au fost testate mașini autonome, care au parcurs 300 de km

Obiectivul este crearea unei firme de taxi-uri autonome

Compania rusă de software Yandex a dezvoltat un prototip de taxi-uri autonome, modele Toyota Prius. Acestea s-au deplasat 300 de km pe drumuri de iarnă, într-o zonă privată, întrucât Rusia interzice pentru moment folosirea acestora pe drumuri publice, informează wall-street.ro

„Am lucrat o perioadă lungă pentru a pregăti algoritmii în vederea șofatului pe drumurile de iarnă, de aceea testele din weekend-ul trecute au fost primele făcute afară, în lumea reală și am primit confirmările de care aveam nevoie”, a declarat Dmitry Polischuk,  conducătorul Yandex.

Sistemele computerizate de pe autovechiculele autonome nu pot fi bineînțeles concepute doar pentru a întâlni condiții de drum perfecte. La fel ca șoferii, aceste sisteme trebuie să fie pregătite pentru a se adapta la orice situație.

În ceea ce privește vremea, zăpadă este considerată cea mai mare provocare deoarece în primul rând poate masca marcajele rutiere, iar astfel sistemele de navigație vor fi derutate. În al doilea rând, carosabilul alunecos poate crea condiții grele pentru șofat. Astfel, testarea mașinilor autonome pe drumurile înzepăzite reprezintă o reușită importantă pentru Yandex.

Cu toate acestea, mai sunt destui pași de făcut. În primul rând, autovehiculele autonome n-au întâlnit încă cea mai grea provocare și anume interacțiunea cu șoferii umani. Astfel, compania Yandex speră ca anul viitor să poată testa autoturismele care se conduc singure și pe drumurile publice.

Comentarii

DISTRIBUIȚI