Ziua când boxul a învins Primul Război Mondial

Povestea unui meci, care pentru o zi a făcut uitată istoria.

Americanii au fost mereu fanii baseball-ul și fotbalul american, dar în urmă cu aproape 100 de ani și boxul era în top, alături de cursele de cai. În anii 1920, imediat după Primul Război Mondial, Babe Ruth era cea mai cunoscută personalitate din lumea sportului, dar istoricii cred ca aproape de nivelul acestuia era și pugilistul Jack Dempsey. Totuși, cunoscut nu însemna neaparat și iubit pentru că în prefața luptei cu challengerul Georges Carpentier pentru titlul de la categoria grea, Carpentier devenise favoritul fanilor pentru că luptase în război în armata franceză, fiind un foarte apreciat pilot al avioanelor de luptă.

Americanul stârnea comentarii negative pentru că se eschivase și evitase armata urmând ulterior chiar să fie judecat pentru acest lucru. Pentru a realiza interesul trezit de cei doi sportivi la momentul respectiv, trebuie înțeles faptul că lupta s-a desfășurat în fața a peste 90.000 de spectatori, cu 18 ani înainte de primul meci de box televizat!

Promoterul lui Dempsey, Tex Rickard, visa la o lupta grandioasă, iar celebra Madison Square Garden din New York era neîncăpătoare pentru planurile sale. A împrumutat 250.000 de dolari și a construit o arenă în Jersey în doar 9 săptămâni. A pus apoi biletele în vânzare, prețul acestora variind între 5 și 50 de dolari. În final pariul său a fost unul câștigător pentru că meciul de box a primul din istorie care a avut încasări de peste 1 milion de dolari. Mult peste 1 milion, mai exact 1.789.238 de dolari.

Ulterior, Rickard a declarat că a regretat că nu dublase prețul biletelor. Tot pentru prima dată în istorie a fost permis și accesul femeilor pentru a urmări partida, care tot în premieră fusese transmisă și la radio pentru o masă largă de oameni.

Deși evenimentul se petrecea într-o eră în care sportivii nu erau promovați la televiziuni din simplul motiv că acestea nu existau, boxerii erau adulații de fanii sportului de la acea vreme, ziarele fiind principalele surse de informare. Era de altfel și cel mai ușor sistem prin care promoterii își puteau promova luptele, cumpărând mulți ziariști la acea vreme, care scriau exact ce li se comanda.

Pugiliștii nu au dezamăgit în ring, chiar dacă lupta a durat mai puțin decât se aștepta majoritatea. În runda a doua Carpentier l-a pus în mare dificultate pe Dempsey, dar acesta și-a revenit rapid și a încheiat lupta în runda a 4-a, după ce și-a pus adversarul de două ori la podea.

Privind retrospectiv la momentul în care se desfășura meciul de box, 2 iulie 1921, șocul poate fi considerat prima pagină de a doua zi din New York Times. Deși americanii intraseră în război târziu, doar în anul 1917, după ce Germania oferise ajutor Mexicului pentru a i se alătura în recuperarea teritoriilor din Texas, SUA a rămas în stand by chiar și dupa ce Marea Britanie și Imperiul Britanic au declarat încetarea razboiului în 1918.

Formal însă, pentru americani, războiul care a curmat viața a peste 17 milioane de oameni s-a încheiat pe data de 2 iulie 1921, când președintele Harding a semnat Knox Porter Resolution. Adică exact în ziua meciului dintre Dempsey și Carpenter. Iar în New York Times, a doua zi, știrea că războiul mondial s-a încheiat oficial și-a făcut loc într-un colț mic, în stânga, sub titlul uriaș care anunța rezultatului meciului de box din ziua precedentă.

 

Jack Dempsey – 75 de lupte, 54 de victorii, 6 înfrângeri, 9 egaluri

Georges Carpentier – 109 lupte, 88 victorii, 14 înfrângeri, 6 egaluri

 

Surse foto: BoxRec, thefightcity, New York Times.

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Adrian Bucur

Absolvent de Jurnalism și Drept, mi-am petrecut tinerețea în redacția Gazetei Sporturilor din Timișoara, după ce primii pași în presă i-am făcut la Ziua și TVR. După o pauză de câțiva ani, am ajuns la concluzia că prima dragoste nu se poate uita și am decis să revin pe baricade.